MOEILIJKE DAG VOOR VLAANDEREN, BONACORSI MOET STRIJD STAKEN

Het Monster Energy Yamaha Factory MXGP Team kende een moeilijke Grote Prijs van Letland. Calvin Vlaanderen bleef – na enkele valpartijen – op de zesde plaats steken op het ‘eenlijnige’ Zelta Zirgs circuit in Kegums. Andrea Bonacorsi ondervond dan weer te veel last van zijn crash van vorige week en moest de strijd in de tweede reeks staken.

#10 CALVIN VLAANDEREN

6DE IN GROTE PRIJS

Kwalificatierace: Vlaanderen – die de tweede tijd had neergezet in de tijdtraining – schoot als zesde uit het starhek en wipte in de eerste ronde al  voorbij Toendel. Wat volgde was een pittig en lang uitgestrekt duel met Coldenhoff. Vlaanderen bleef pushen, lanceerde heel wat aanvallen, maar geraakte maar niet voorbij de Nederlander. In de slotfase namen ze samen Guadagnini nog te grazen. P4 dus voor Vlaanderen.

Race 1: Een plensbui vlak voor de eerste reeks zorgde voor heel wat slijk op het zanderige circuit. Vlaanderen kon zijn goede startpositie niet verzilveren: hij dook pas als negende in de eerste bocht, maar schoof in twee rondjes tijd wel mooi door naar P6. Zijn opmars stokte echter na een val, waardoor hij een plekje moest inleveren. Calvin heroverde zijn zesde plek wel nog na een crash van Toendel.

Race 2: Vlaanderen nam nu wel een goede start op zijn YZ450FM en nestelde zich in het wiel van de toppers op de vijfde plaats. Maar niet voor lang. Hij schoof in de tweede ronde onderuit en zakte weg naar P9. Calvin knokte meteen terug en wipte snel weer voorbij  Guillod en Toendel naar de zevende plek. Daarna volgde een verbeten strijd met Seewer. Maar wat hij ook probeerde: de Zwitser de zesde plek ontfutselen lukte niet.

Commentaar: “Dit was een weekend met heel wat obstakels voor mij. In de eerste plaats door mijn crashes natuurlijk. Drie in totaal. Dat is iets te veel van het goede. En zeker op dit circuit. Misschien wel het slechte parcours tot dusver dit seizoen. Ze hadden in het middelste deel van de baan het een en ander veranderd. Geen goed idee, want er was daardoor maar één lijn. Je kon bijna nergens voorbij. Het was dus treintje rijden geblazen. Heel frustrerend.”

#132 ANDREA BONACORSI

13DE IN GROTE PRIJS

Kwalificatierace: Bonacorsi was na zijn val in Teutschenthal met vraagtekens naar Letland afgereisd. Andrea – pas 14de in de tijdtraining – begon wel vrij aardig aan de kwalificatierace. Hij dook als elfde in de eerste bocht en koos meteen voor de aanval. Bonacorsi schoof meteen op naar P9 en begon dan jacht te maken op Bogers. Maar die kloof kreeg de Italiaan niet meer gedicht. Andrea reed een vrij eenzame race op P9.

 

Race 1: Bonacorsi mocht als negende naar de startgrid, maar moest in de eerste bocht twee plaatsjes inleveren. De regerende Europese kampioen 250cc werkte zich in de beginfase wel vrij snel op naar de negende plaats. Maar net als één dag eerder in de kwalificatierace bleek dat ook nu zijn eindstation. Andrea kreeg de kloof op de nummer acht niet meer dichtgereden.

Race 2: Andrea zat in de start midden in het pak verscholen en moest dus meten vanuit 15de positie beginnen jagen. De Italiaan knokte voor wat hij waard was, kon twee plaatsen opschuiven, maar kreeg dan meer en meer moeite om zich te focussen. Toen zijn zicht ook nog wazig begon te worden, besloot hij wijselijk om de strijd te staken.

Commentaar: “Ik heb vorige week in Teutschenthal een zware smak gemaakt en dat zinderde dit weekend nog altijd na. Zodra ik moe begon te worden, had ik veel moeite om te focussen. Mijn zicht werd ook wat wazig. Dat maakt het moeilijk en ook gevaarlijk. Daarom heb ik in de tweede reeks ook besloten om binnen te rijden. Het ging gewoon niet. Ik ga nu een week goed rusten zodat ik volgend weekend weer fit aan de start kan staan in Maggiora.”

Kwalificatierace

 1. Tim Gajser (Slo/Hon)
 2. Jorge Prado (Spa/Gas)
 3. Glenn Coldenhoff (Ned/Fan)
 4. CALVIN VLAANDEREN (Ned/Yam)
 5. Mattia Guadagnini (Ita/Hus)
 6. ANDREA BONACORSI (Ita/Yam)

Race 1

 1. Jeffrey Herlings (Ned/KTM)
 2. Tim Gajser (Slo/Hon)
 3. Glenn Coldenhoff (Ned/Fan)
 4. Brian Bogers (Ned/Fan)
 5. Kevin Horgmo (Nor/Hon)
 6. CALVIN VLAANDEREN (Ned/Yam)
 7. ANDREA BONACORSI (Ita/Yam)

Race 2

 1. Jorge Prado (Spa/Gas)
 2. Tim Gajser (Slo/Hon)
 3. Jeffrey Herlings (Ned/KTM)
 4. Glenn Coldenhoff (Ned/Fan)
 5. Brian Bogers (Ned/Fan)
 6. CALVIN VLAANDEREN (Ned/Yam)

ANDREA BONACORSI (Ita/Yam) DNF

GP-eindstand

 1. Jeffrey Herlings (Ned/KTM) 45
 2. Tim Gajser (Slo/Hon) 44
 3. Jorge Prado (Spa/Gas) 39
 4. Glenn Coldenhoff (Ned/Fan) 38
 5. Brian Bogers (Ned/Fan) 34
 6. CALVIN VLAANDEREN (Ned/Yam) 29
 7. ANDREA BONACORSI (Ita/Yam) 12

WK-tussenstand (9/20)

 1. Tim Gajser (Slo/Hon) 454
 2. Jorge Prado (Spa/Gas) 450
 3. Jeffrey Herlings (Ned/KTM) 386
 4. Romain Febvre (Fra/Kaw) 327
 5. CALVIN VLAANDEREN (Ned/Yam) 299
 6. ANDREA BONACORSI (Ita/Yam) 92
 7. MAXIME RENAUX (Fra/Yam) 63

Foto’s @Fullspectrum.media

Volgende wedstrijd: 16/6 Maggiora, Italië