Latest News

Synpunkt: Antonio Cairoli

Antonio Cairoli  har inte haft sin mest spektakulära säsong, förutom ett par höjdpunkter i Qatar och Italien, men han har varit långt fram i ställningen varje vecka och genom detta lyckats bygga en bekväm ledning i tabellen. ‘222’ gav åskådarna en påminnelse om varför han har röda nummerplåten på Lombardias MXGP, där han vann – utan några frågetecken – över Jeffrey Herlings i sanden.

MX Vice: Jag antar att för hemma-GP’s, kan det inte bli mycket bättre än så här. Du fightade hårt, vann, och byggde på din ledning i tabellen ytterligare.

Antonio Cairoli: Ja. det är ett väldigt tufft GP. Först och främst eftersom det är i Italien och det är väldigt höga förväntningar från fansen hela veckan. Det är också massvis av mediaevent och många sponsorer kommer till racet. Detta gör att det blir svårt att fokusera på själva racet, men vi lyckades med en riktigt bra helg. Det var nästintill perfekt, så vi är välldigt nöjda med detta. Vi utökade ledningen i poängen, så nu börjar vi blicka fram emot mästerskapstiteln. Vi får se, det är en bra bit kvar men vi är en bra bit på väg.  

Du säger att du börjar blicka mot mästerskapet, vad menar du med det? Betyder det att du börjar lugna ned tempot och inte tar onödiga risker som att tex hamna i en tät fight med Herlings som du gjorde idag?

Precis så. Jag måste vara försiktig och se helheten. Dom har inget att förlora och jag har allt att förlora från och med nu. Jag vet att jag kan fighta för ledningen, för vinster, men ibland måste man ta ett steg tillbaka och se till helheten – Mästerskapet. Jag har fokus på mina närmsta rivaler, som är andra och  tredje plats i tabellen. Vi håller en nära blick på dom. Resten av fältet, om dom har en bra dag kan dom vinna race. Om möjligheten att vinna fler race kommer så ska vi naturligtvis ta dom, precis som idag, men annars räcker det med en pallplats.

Gör det dig tryggare när duvet att förarna bakom dig i mästerskapet är [Clement] Desalle och [Gautier] Paulin? Du har tävlat emot dom många gånger tidigare och slagit dom, så du vet vad du har att vänta dig från dom?

Varje säsong är annorlunda. Idag var ett riktigt bra race för mig och för vägen mot mästerskapet. Med banans underlag väntade vi oss mer motstånd från Paulin – han är en riktigt duktig sandförare men hade inte ett bra race. Vi vet också att Desalle har svårt för denna typ av underlag, men han vann de senaste två deltävlingarna så han är en stark kandidat för titeln fortfarande.

Enlarge

Site-Antonio-Cairoli-2
Detta har MXGP klassen blivit väldigt vana vid att se.

ConwayMX

Fighten med Herlings i första heatet var riktigt spännande. Han var på dig hela tiden. Vid ett tillfälle gjorde du en “block pass” på honom och med runt en fjärdedel kvar av heatet så hittade du en extra växel och drog iväg. Visste du hela tiden att du hade möjligheten att köra ännu fortare?

Ja, min fysik är på topp just nu. Vi jobbar hårt med hojen och mig själv och jag känner mig riktigt bekväm på den här typen av väldigt tekniskt krävande, stalpiga, banor. Det var väldigt varmt idag, kanske inte lika varmt som igår dock. Jag vet att Jeffrey är en av dom absolut bästa sandförarna, så målet var att hänga med honom och matcha hans fart. Jag kunde pusha lite hårdare än honom på vissa delar av banan, och han hårdare än mig på andra så det var en riktigt bra fight.

I andra heatet, när han körde om dig, antar jag att det var samma sak. Du verkade inte bli påverkad av detta alls, eftersom du visste att du skulle vara starkare mot slutet av racet och återigen kunna växla upp tempot?

Precis så. Jag har en del erfarenhet, jag vet hur man hanterar den här typen av situation. Jag hade verkligen kul den här helgen. För publiken var det också bra. Det är lite speciellt att fightas så hårt med sin stallkamrat, det hade absolut varit ett enklare race om han inte var där, men så är det i motocross. För publikens skull var det perfekt att han var där, och för min skull så var det skönt att bevisa för mig själv att jag kan köra riktigt fort när jag verkligen vill vinna ett MXGP. Det är inte alltid nödvändigt, eller värt risken som jag nämde tidigare, dock.

Jag antar att det är viktigt att bevisa sin styrka också? Allt prat har varit kring Herlings på sistone eftersom han har vunnit race. Genom att fightas med honom, och sedan helt enkelt köra ifrån honom och vinna övertygande så har du påmint alla varför du leder mästerskapet.

Absolut. Jeffrey är en stor talang. Han är väldigt snabb. MXGP klassen är väldigt annorlunda mot MX2, dock. Där dominerade han. I MXGP måste du köra hårdare, hojarna är mer kraftfulla. Om du inte respekterar din motorcykel kan den kasta av dig. Faran lurar bakom varje hörn. Det är mycket man måste se och tänka på innan man vrider gasrullen. Det är intressant att se honom utvecklas, och jag är övertygad att han kommer växa sig in i klassen. Detta är hans första år i MXGP så han kommer bara bli bättre och bättre. Han är redan på en riktigt hög nivå, och han är i perfekta åldern just nu. Denna banan var också perfekt för honom, alla vet hur bra han är i sanden. Så, att vi kunde vinna över honom idag på den här typen av bana kändes riktigt bra.  

Du har kört massvis med Italienska GP’n genom åren. Var tycker du detta race placerar sig? Banan, atmosfären, omgivningen?

Jag tycker denna är en av dom bästa, definitivt. Allt ändå från parkeringen är bra. Fansen kan se nästan hela banan, eftersom åskådarplatserna är högt belägna. Det är nästan som en arena. Så det är en riktigt bra bana, och jag gillar verkligen när nya banor kommer in i serien för det får fram nya fans som kommer och ser racingen.

Visst påminner banan om Mantova, men lite bättre, eller hur?

Ja den är väldigt lik Mantova, men mycket mer sandig och en tuffare bana. Det är nästan mer likt underlagen vi tävlar på i Holland och Belgien. Jag gillar det. Jag gillar sand. Alla vet att när banorna blir svåra så blir jag bättre. Det är definitivt en väldigt annorlunda bana jämfört med Arco, som också var ett bra Italienskt GP för mig.

Intervju: Lewis Phillips | Huvudbild: ConwayMX

MX Vice Editor || 25