Latest News

Statistik: MX2 vinnare

FIM Motocross Världsmästerskapet är full av historia. Dessa kan delas into kapitel baserat på olika år och kategorier, vilket är precis vad vi gjort i denna upplaga av “Statistik”. MX2 klassen introducerades för första gången 2004, så vi har samlat data från alla GP vinnare sedan dess för att avgöra vem som hamnat på topp.

Det är väl knappast en överaskning att Jeffrey Herlings, trefaldig mästare, toppar listan. ‘84’ har vunnit flest mästerskap som MX2 förare, Antonio Cairoli och Marvin Musquin lyckades få hem två vardera. Ben Townley, Christophe Pourcel, Tyla Rattray, Ken Roczen, Jordi Tixier och Tim Gajser har alla vunnit en enda titel i klassen.

Jeffrey Herlings deltog i 97 MX2 deltävlingar, vilket ger en inblick i hur dominant han var. Faktumet att han har missat 19 deltävlingar på grund av skador visar dock hur många vinster han lämnat på bordet. Det är svårt att ens föreställa sig om han hade lyckats vinna 71 GP vinster på en 250F! Antonio Cairoli, den näst mest vinnande föraren i listan nedan, fullföljde 60 event. Vissa fans kritiserar ‘84’ för hur länge han stannade kvar i klassen, men är verkligen 37 deltävlingar mer så mycket? Två säsonger mer i princip.

Enlarge

Site-MX2-Start
Ett hav av potentiella racevinnare tävlar mot första kurvan.

KTM/Ray Archer

Att fokusera enbart på Herlings är inte målet med denna artikel, men det är svårt att inte göra det. Holländaren var helt enkelt så bra i MX2! Det är uppenbart att hans dominans styrde hur länge vissa förare stannade i klassen, med förare som Dylan Ferrandis och Jordi Tixier som inte lyckades stå på toppen av podiet lika mycket som dom kanske förtjänade. Herlings var helt enkelt så bra att han stängde ute en hel del riktigt bra förare.

Hursomhelst, tanken bakom att dela detta idag var att ta en närmare titt på hur förare som Pauls Jonass och Jeremy Seewer etsat sig fast i rekordböckerna. Seewer har endast 7 MX2 tävlingar kvar som KX2 förare, så han har begränsat med tid att ta sig närmare toppen. Pauls Jonass däremot har tiden vid sin sida och bör i framtiden hamna i topp 3 i listan. Unga talanger som Jorge Prado och Thomas Kjer Olsen kommer naturligtvis stjäla vinster de kommande månaderna också.

Vem blir näste förare på listan över GP vinnare? Benoit Paturel och Julien Lieber är de mest kapabla, men bägge förarna tvingas lämna klassen efter denna säsong. Kanske kan Hunter Lawrence och Brian Bogers stå upp för utmaningen? Hoppa in i diskussionen och tyck till genom våra sociala medier eller genom att maila [email protected]

Jeffrey Herlings

61

Antonio Cairoli

24

Tyla Rattray

15

Marvin Musquin

14

Tommy Searle

14

Ken Roczen

12

Ben Townley

9

David Philippaerts

6

Max Anstie

6

Tim Gajser

5

Pauls Jonass

5

Andrew McFarlane

4

Christophe Pourcel

4

Rui Goncalves

4

Jeremy Seewer

4

Gautier Paulin

3

Valentin Guillod

3

Billy Mackenzie

2

Davide Guarneri

2

Jordi Tixier

2

Dylan Ferrandis

2

Thomas Covington

2

Stephen Sword

1

Mickael Maschio

1

Alessio Chiodi

1

Marc De Reuver

1

Nicolas Aubin

1

Gert Krestinov

1

Zach Osborne

1

Jeremy Van Horebeek

1

Steven Frossard

1

Joel Roelants

1

Dean Ferris

1

Glenn Coldenhoff

1

Arnaud Tonus

1

Romain Febvre

1

Jessy Nelson

1

Cooper Webb

1

Jorge Prado Garcia

1

Thomas Kjer Olsen

1

Text: Lewis Phillips | Huvudbild: KTM/Ray Archer

MX Vice Editor || 25