Latest News

Matthes Rapporterar: Southwick

Äntligen en ledig helg här i USA och Lucas Oil Pro Motocross -mästerskapen, med sju avklarade deltävlingar och endast fem kvar. Anaheim 1 känns som om det bara var några månader sedan men nope, det var väldigt länge sen. Monster Kawasakis Eli Tomac öppnar upp en ledning i 450MX poängtabellen och nu när hans största hot, RM ATV/MC’s Blake Baggett, kör med trasigt ligament i tummen så verkar det som Eli’s ledning bara kommer växa.

Tomac listade ut problemen med sin åkning tidigt i heaten och de nästkommande två banorna, Millville och Washougal, borde passa honom lika bra som de senaste. Kanske var det hur banorna var preppade på Lakewood och Highpoint (för att nämna några) som var Tomacs kryptonit? Det råder inget tvivel om att Muddy Creek, Red Bud och Southwick vara inte alls liknande som dom mer djupt spåriga banorna. Oavsett orsak dock så är Tomac riktigt vass just nu.

Rockstar Husqvarna’s Zach Osborne har skrapat ihop en nästan två-heat stor ledning i jakten efter 250MX titeln. Det är en otrolig bedrift av #16, en veteran i sporten, som helt plötsligt hittade något och blev mycket mycket bättre. Visst, han gick med i Aldon Bakers träningsprogram i år och det är säkerligen en stor orsak till den plötsliga förbättringen. Men även hans fart, den råa hastigheten han kan plocka fram speciellt tidigt i heaten, har också förbättrats en hel del.

Enlarge

Site-Zach-Osborne-1
Matthes imponneras över hur Osborne har kört i år.

Husqvarna/Simon Cudby

Detta är kan man inte ge Baker cred för (i alla fall inte så mycket) enligt mig. Det är också intressant att för några år sedan packade Osborne väskorna och bosatte sig hos Tomac i Colorado för att träna med Eli och hans far John en sommar. Det gick väl helt okej, men det var ingen tvekan om att Osbornes resultat blev sämre den sommaren.

Det verkade som han övertränades, och det slutade med att han lämnade programmet tidigt och åkte hem. Så, vad hände? Tränar Tomac hårdare än Bakers förare? Har Osborne blivit starkare? Oavsett anledning så har Zacho listat ut problemet nu. Osbornes story och resa mot toppen är grym. Han har nu en 250SX titel och är väldigt nära att kamma hem en titel i 250MX också.

Några andra nyheter och noteringar:

– Det är aldrig för tidigt att börja diskutera MXoN.  Innebär Baggetts skadade tumme att hans position på USA’s MXON team är oklar? Ett resonabelt argument är att USA skulle skicka Tomac, Osborne (om han vinner titeln) och Baggett. Denna skada sätter lite tvivel i det upplägget. Baggett körde hem ett 2-2 resultat vid Southwick, och kanske blir det bara bättre framöver, men i princip alla förare jag känner till som haft denna skada (och nej, jag har ingen medicinsk utbildning eller kontakt med vare sig Blake eller hans doktorer) har tvingats operera tummen och således även ta en paus för rehabilitering.

Jag har tidigare sagt att jag tror att USA’s manager, Roger DeCoster skulle välja Husqvarnas Jason Anderson innan Blake, för att ge Anderson som körde fantasiskt förra året i ett heat innan han blev landad på efter målgången medan han firade sin vinst, en chans på revansch. Anderson har kört riktigt bra i år, dock snäppet efter Baggett, men jag tror ändå att DeCoster tänker så.

Han är en lojal person. Baggett har inte gjort speciellt bra ifrån sig under MXoN tidigare och vem vet om RM ATV/MC teamet ens har råd att delta i racet? Alla dessa faktorer får mig att tro (vilket naturligtvis kan vara 100% fel) att Anderson får platsen. Men, om Baggetts skada visar sig fortsätta vara ett problem i sommar så är beslutet enkelt. Skicka #3, #21 och #16 för att försöka bryta den långa trenden av förluster Team USA haft.

Enlarge

Site-Jason-Anderson
Jason Anderson förtjänar självklart en chans till revansch på MXoN.

Husqvarna/Simon Cudby

– Jag såg att Malcolm Stewart nyligen reste till Europa för att besöka MXGP racet i Italien, och såg även att det rapporteras att Stewart är i förhandlingar för att köra serien. Denna teori är ganska förutsägbar och fånig enligt mig, Stewart var där som gäst hos Gaerne – ett företag som stöttat honom länge, han har dessutom inte fullföljt en hel Outdoors-säsong i USA under de senaste fyra åren och det är ingen hemlighet att traditionell Motocross inte är hans specialitet.

Det råder inget tvivel baserat på Stewarts val de senaste åren att han inte ser Motocross som en prioritet i sin karriär, så att han nu helt plötsligt skulle flytta till Europa för att köra en serie som enbart består av Motocross? Inte sannolikt. Det finns inga riktiga nyheter i denna story, bara ej bekräftade rapporter och skvaller. Jag antar att det följer trenden att det nuförtiden inte krävs mycket fakta för att få lite klick.

– Att förare som Stewart skulle köra MXGP är inte realistiskt enligt mig. Det är dock intressant och kul att se amerikaner som Darian Sanayei, Marshal Weltin och Tristan Charboneau nå framgångar i MXGP serien. Det kanske är något fler unga förare härifrån borde försöka sig på? Efter några bra resultat i instegsklassen EMX klev Sanayei upp till MX2 och han ligger precis utanför topp 10 i tabellen, trots en skada två deltävlingar sedan. Weltin ligger på en sjundeplats i EMX250 och Charboneau tionde. Bägge förarna har tagit pallplatser och Charboneau har tillochmed vunnit några heat. Naturligtvis kommer lite upp och nedgångar dock för unga förare i främmande länder.

Enlarge

Site-Thomas-Covington
Matthes hyllar Thomas Covington för hans titeljakt i Europa.

Husqvarna/J.P Acevedo

Har dom visat tillräckligt dock för att landa deals i MX2? Thomas Covington gör riktigt bra ifrån sig i MX2 och har precis signerat för att stanna ett par år till. De övriga tre nämda förarna hade inget att hämta i USA i form av platser på team, så de bör hyllas för sin satsning att resa till Europa för att försöka få till det där.

Jag gjorde detta som mekaniker 1998 (naturligtvis var det väldigt annorlunda och svårare då) och jag klarade inte av det. Vid första tillfället jag fick att få ett jobb i USA så satt jag på planet på väg tillbaka. Det finns inte speciellt många platser hos team med bra löner där och inga av dessa förare är vad jag skulle kalla elittalanger. Dom utnyttjar dock möjligheterna som finns istället för att sitta hemma och trampa vatten. Alla tre verkar göra helt okej ifrån sig och det blir intressant att se om fler följer i deras fotspår 2018.

Text: Lewis Phillips | Huvudbild: Monster Energy/Ryne Swanberg

MX Vice Editor || 25