NOTICIAS

Tjeckisk historia

VM-deltävlingen i Tjeckien har verkligen blivit betitlad som ett händelserikt event. Banan kanske inte är den mest spektakulära vi sett under årets deltävlingar men det händer mycket annat som gör det till minnesvärda race. Om ni inte minns vad som hänt i Tjeckien genom åren så har vi listat en del av dem här nedan.

7/8  – 2005

Nu har vi grävt djupt i historieböckerna och i den från 2005 så hittar vi ett namn många känner igen, Kevin Strijbos. Strijbos var vid det här laget ett prospekt och något av ett risktagande från teamet som han körde för och outfiten på kläderna var densamma som han kör med idag, Suzuki World MXGP. Strijbos hade ett skadedrabbat år 2005 men gjorde en comeback lagom till just Tjeckien.

Även om Strijbos mer eller mindre haltade omkring i depån så visade han att han är namn att lägga på minnet då han rasade in på en fjärdeplats under första heatet. Att placera sig så högt upp hade han inte gjort sedan sista racet för säsongen 2004. I andra heatet så slog han hatten av alla när han med en enorm insats placerade sig på pallen. En annan sak som är värt att nämna att denna dag var den första dagen som Christophe Pourcel plockade hem sin första vinst i MX2.

Ingrandisci

Site-Kevin-Strijbos
Kevin hade det riktigt bra i Tjeckien, under hjälmen kan vi nog till och med se honom le.

Suzuki Racing

29/7 – 2007

Kevin Strijbos dammar av motståndet under båda heaten i Tjeckien och kan med denna vinst tillgodoräkna sin tredje vinst i karriären. En annan som är värd att titta på är Josh Coppins som hade 108-poängs ledning men den minskade kraftigt under runda 11 i Tjeckien. En sten fastnar så pass illa i det bakre bromsoket vilket leder till att han får kast precis innan ett uthopp för en brant backe, han landar så pass olyckligt att han skadar nacken och bryter axeln. Inga poäng för Coppins den omgången.

8/9 – 2010

Detta är väl ingen koiskvältare men det är något som vi känner är värt att nämna. Jeffrey Herlings som inledde sin karriär under 2010 och under tretton deltävlingar så stod han på pallen vid två tillfällen. Det var väldigt nära att han skulle skulle få en tredje pallplats då han under första heatet i runda 14 placerade sig inom en topp-tre-placering. Men istället för att stå på pallen så fick han bäras ut på bår då han kraschade och fick axeln ur led. – Säsongen slut för 2010.

5/8 – 2012

Antoinio Cairoli skulle nog inte säga att Loket (banan i Tjeckien) är en av hans favorit banor om du skulle fråga honom. Trots det så sopade Cairoli mattan med motståndet under båda heaten och kunde i samband med målgång tillgodoräkna sin 50:e totalseger under sin karriär. Cairoli har stått längst upp på pallen vid 31 tillfällen sedan dess men ingen av dessa har skett på Tjeckisk jord. Kan en fjärde vinst på Loket ske denna helg? Vem vet? Även om han själv har sagt att han inte ska ta onödiga risker utan köra säkert så vet man inte vad han får för sig när han väl står på starten.

4/8 – 2013

Loket har inte tagit hand om Jeffrey Herlings, det är en sak som är säkert men till slut så kom dagen då han fick dominera även Loket. Herlings vann 28 av 30 möjliga heat. Detta gav honom ett otroligt poängövertag och redan vid runda 14 av 17 så kunde han titulera sig som världsmästare. Herlings hade 167 poäng till andraplatsen och tro det eller ej men detta år var också sist som han vann på Loket.

Ingrandisci

Site-Jeffrey-Herlings-4
Jeffrey Herlings bränner ner alla hemska minnen från Loket.

KTM/Ray Archer

27/8 – 2014

Detta år gör deltävlingarna på Loket extra minnesvärda eftersom att Jeffrey inte kommer till start på grund av ett brutet lårben. MX2-klassen är oroad, inga av förarna på grinden har tidigare vunnit ett heat! Jordi Tixier som till slut också tog hem vm-guldet tog sin första vinst. Även Jeremy Van Horebeek plockade hem sin första vinst under detta år, bredvid honom på pallen finner vi även numera veteranen Kevin Strijbos.

26/8 – 2015

Jeffery Herlings blir påkörd av Jordi Tixier under kvalheatet och det slutar med en höft som går ur led för Herlings. Trots den hemska kraschen så hade Herlings tillräckligt med poäng för att behålla förstaplatsen i totalen, detta trots att han inte körde fler heat på Loket.

Text: Press Release | Huvudbild: Suzuki Racing

MX Vice Editor || 25