NOTICIAS

Synpunkt: 450MX Podiet

En hel drös av intressanta samtalsämnen växte fram under den sjunde deltävlingen av Lucas Oil Pro Motocross vid Southwick, och de tre förarna på 450MX podiet var i centrum av många av dessa. Eli Tomac har lyckats ta tillbaka kontrollen över toppklassen igen, Blake Baggett tampas med en svårt skadad tumme och Dean Wilson klättrade upp på 450MX podiet för första gången i sin karriär. Allt detta täcktes under presskonferensen efter tävlingen.  

Fråga till Eli Tomac: Eli, Vad är det med denna bana som fungerar så bra för dig?

Eli Tomac:Jag antar att det är sanden helt enekelt. Vi har bara en riktigt bra sandbana per år och det är här på Southwick. Antingen hatar man den eller älskar den. Jag har otroligt kul när jag kör här, jag vet inte riktigt vad det är med sanden men som jag sagt förut: Antingen kan man köra sand eller så kan man inte köra sand. Det var en bra helg.

Fråga till  Blake Baggett: Med din skadade tumme som inträffade förra helgen, hur påverkade detta dig idag och har du någon strategi för att minimera skadan på den?

Blake Baggett:Jag tror inte det kunde gått mycket bättre än det gjorde för oss idag. Vi kom in till tävlingen långt ifrån 100% och jag är absolut inget stort fan av den här banan. Vi tog vad vi kunde helt enkelt, jag körde så bra som jag kunde och vi hade en stabil helg. Jag är riktigt nöjd med vad jag lyckades åstadkomma.

Fråga till Dean Wilson: Ditt första 450MX podie och en fantastisk körning idag. Hur grymt känns det att vara här uppe, och är detta ungefär där du känner du hör hemma?

Dean Wilson:Ja, det känns riktigt bra. Det är rätt galet att tänka sig att detta är min första podieplacering. Det är 6 år sedan jag var med på en presskonferens, så det känns fantastiskt. Det är egentligen inte en bana eller ett race som jag gillar särkslillt mycket. Jag förberedde mig själv mentalt att det skulle bli ett hårt race, och jag tror det hjälpte, eftersom jag behövde gräva djupt för att prestera på denna väldigt fysiskt krävande bana. Vi hamnade här, så det var en grym helg och jag är väldigt nöjd.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

Fråga till Eli Tomac (Snällt nog svarad av Dean Wilson): Vad var det som har gjort att de senaste veckorna fungerat så bra för dig? Var det misstag tidigare eller ändringar på hojen? Vad händer?

Dean Wilson:Det kändes som att jag körde helt okej i början av säsongen. Jag vet inte, jag hade mina problem vid några race och mina starter har inte varit de bästa. Denna helg satte jag starterna bättre. Jag har varit bättre i träningen och hållt mig till planen. Det är skönt att känna att allting äntligen börjar ge resultat. Min fysik var bra, min hoj fungerade bra. En kombination av positiva saker helt enkelt.

Ingrandisci

Site-Dean-Wilson-1
Dean Wilson lyckades äntligen hamna på podiet.

Husqvarna/Simon Cudby

Jag vet att Eli är snäppet vassare, så jag försöker egentligen inte köra för hårt när han är bakom mig. Jag lät honom passera och sedan försökte jag lära mig av honom. Eftersom jag inte är där ännu – i toppfart – så är det en inlärningsprocess för mig.

Fråga till Eli Tomac: Millville är ännu en bra bana för dig. Ser du positivt på den kommande lediga helgen eller hade du hellre bara fortsatt köra?

Eli Tomac:Jag tror att vi just nu är i en riktigt bra position. Vi ligger bra till i poängen och vi har inget vi behöver fixa med hojen. Så jag har självförtroendet i takt. Jag har inget emot en ledig helg, vi får vila upp oss lite och komma tillbaka fräscha och redo. Jag tror också att fler banor framöver passar mig riktigt bra.

Ingrandisci

Site-Eli-Tomac-1
Eli Tomac har en 19-poängs ledning över Blake Baggett.

Monster Energy/Ryne Swanberg

Fråga till Blake Baggett: Jag vet att du antagligen är glad över en ledig helg. Vad har du planerat göra för att läka tummen mer under den helgen?

Blake Baggett:Ja, jag är glad över lediga helgen. Absolut. På måndag har jag en magnetröntgen. Med allt jag undersökt hittills så verkar det som att ligamenten i tummen är trasiga. I värsta fall måste jag få det fixat kirurgiskt, och isåfall är förhoppningsvis två veckor tillräckligt med tid för att komma tillbaka i full form. Jag vill verkligen upp i täten igen och fightas med Eli. Idag var det inte i korten alls, han var på en annan nivå och jag kände mig inte bra alls.

Fråga till Dean Wilson: Du vann 250MX mästerskapet 2011. Sedan dess har du genomgått en hel del skador och andra problem, vad är det med teamet du är hos nu som har gjort att du blivit så pass mycket starkare de senaste 6 månaderna?

Dean Wilson: “Jag måste verkligen passa på att tacka mitt team. Min mekaniker, “Mo Head”, jobbar stenhårt för att hålla min hoj i toppskick och Bobby Hewitt vill jag tacka för chansen han gett mig. Han [Bobby Hewitt] hjälpte mig när jag inte hade någonting och körde till racen i min egna skåpbil. Jag såg den sidan av sporten som man inte vill vara en del av. Därifrån har jag bara haft det bra, vi fungerar bra ihop i teamet, vi jobbar hårt och vi har kul ihop. Jag behöver den balansen. Just nu har jag riktigt kul både med träningen och körningen.

Ett tag visste jag inte ens om jag skulle fortsätta tävla. Det var tufft under ett par år. Man jobbade stenhårt och sedan blev man nedslagen, och sedan samma visa om och om igen. Att inte få en plats på ett team vid säsongsstarten var tufft, men att jag har denna möjligheten med teamet nu har tagit mig tillbaka på fötterna igen. Jag befinner mig i en bra position just nu och jag är riktigt glad över allting i mitt liv.

Ingrandisci

Site-Dean-Wilson-2
Dean Wilson har inte varit utanför topp 10 de senaste deltävlingarna.

Husqvarna/Simon Cudby

Fråga till Eli Tomac: Dom körde in en hel del extra sand i år för att göra banan ännu tuffare för förarna. Kände du någon skillnad i år?

Eli Tomac:Det var inte så stor skillnad. Jag vet inte exakt vad dom tog in för material men det hade fortfarande samma känsla. Normalt skulle jag kalla det, inte speciellt annorlunda.

Fråga till Blake Baggett: Med din skadade tumme, körde du något under veckan eller var Pressdagen din första dag på hojen?

Blake Baggett: “Under pressdagen körde jag några varv för att känna efter lite och tänka ut hur vi skulle tejpa upp tummen och försöka stabilisera den. Det är svårt, man måste ha crosshandskar och den där känslan. Vi gjorde några tester för att se hur vi skulle tejpa och det var allt.”

Intervju: Presskonferens | Huvudbild: Husqvarna/Simon Cudby

MX Vice Editor || 25