NOTICIAS

Inblick: 450MX kommentarer.

Det råder inget tvivel att den stora snackisen vid USA’s Pro Motocross Nationals-series avslutande deltävling i helgen var. Jeffrey Herlings, en av MXGP’s största stjärnor, valde sent veckan innan att delta i racet. Lyckligtvis hölls en presskonferens efter eventet som gav podieplacerande förarna en chans att svara på pressens frågor.

Fråga till Marvin Musquin. Hur var det att ha alla orangea hojar uppe på pallen idag?

Marvin Musquin: Jag pratade precis med Jeffrey om hur coolt det var. Jag tänkte redan efter första och tillochmed andra heatet att det var roligt. Att ha alla tre KTM förare där var coolt, och det får mig att tänka tillbaka på alla i Österrike som jobbar så hårt för oss. Jag är övertygad att Pit Beirer och alla andra där är riktigt nöjda just nu.  

Fråga till Blake Baggett: Du och Marvin anlände till detta race väldigt nära i poängtabellen. Berätta hur din dag gick.

Blake Baggett: Jag fokuserade på att få bra starter. Marvin har varit het på sistone och jag visste att han skulle vara i toppen, så i mitt fall behövde jag göra mitt absolut bästa. Det föll lite kort, men jag har kämpat hårt hela säsongen. Tyvärr höll det hela vägen. Men jag är stolt över att jag klarade av att kämpa genom skadan och fortsätta tävla ända in i sista heatet. Varken jag eller Marvin lyckades ta hem titeln, men vi tog den åtminstone till sista heatet. Eli förtjänar den, och ja, det var en bra säsong.

Ingrandisci

Site-Blake-Baggett
Blake Baggett fick äntligen sitt genombrott under sin första säsong hos KTM.

KTM Images/Simon Cudby

Fråga till Jeffrey Herlings: Hur länge sedan planerade du att ställa upp i detta race?

Jeffrey Herlings: För två dagar sedan. Vi var i Sverige förra helgen med VM, och som alla vet så bröt jag handen i början av vår säsong. De första fyra deltävlingarna i Europa var katastrofala eftersom jag hade så svåra smärtor och knappt kunde köra. Jag var så långt bak i poängtabellen, typ 20e plats. Jag har fightat hela vägen upp till en andraplats nu och har vunnit en del. Två i rad och på väg mot en tredje men fick en DNF. Jag kom ikapp en del i taballen och var på väg mot en vinst när jag inte kunde ta mig i mål.

Nu är det bara tre deltävlingar kvar och mästerskapet är över för mig. Jag pratade med Pit Beirer från KTM i Österrike, en av de högsta hönsen, och sa att jag flyger till USA ändå för att träna hos Aldon Baker och förbereda mig för värmen inför MXGP i Florida. Jag frågade vad han tyckte om att ställa upp i detta race och han svarade att han behövde fundera på det.

Vi började planera och ringa lite samtal. Den amerikanska hojen är annorlunda, så vi kom hit i tisdags och körde första gången under onsdagen hos Aldon. Det var verkligen en helt annorlunda hoj. Vi fick bara några timmar att jobba på inställningarna eftersom vi behövde köra Press Day här om vi ville tävla. Banan var helt ny för mig och jag behövde vänja mig vid den, så vi valde att göra så. Jag var faktiskt riktigt nöjd med hojen direkt ändå.

Ingrandisci

Site-Jeffrey-Herlings-7
Jeffrey Herlings kommer nu köra tre MXGP deltävlingar i rad.

KTM Images/Simon Cudby

Fråga till Jeffrey Herlings: Vi vet att MXGP serien tillåter riktiga fabrikshojar, medan våra regler är lite striktare. Hur mycket annorlunda är din europeiska hoj, som du kommer köra på nästa hoj, jämfört med den du körde idag?

Jeffrey Herlings: Man måste förstå hur man ställer in hojen annorlunda. Banan här var helt otrolig. Jag gillar hur dom bygger banorna här. Hemma är banorna så små, smala och svåra att köra om på. Dom är inte dåliga, men om man kraschar i Europa som jag gjorde i andra heatet här så är det nästan omöjligt att komma från sista till första plats. Banorna låter dig inte välja så många spår och det gör det svårt med omkörningar. Det är två olika världar, men jag gillar den Amerikanska stilen.

Fråga till Jeffrey Herlings: Finns det någon chans att du skulle komma till USA för att tävla heltid?

Jeffrey Herlings: Inte direkt. Det här var en engångsgrej. Jag har mitt kontrakt i Europa tre år till, så jag är rätt nöjd med det. Jag gillar att vara där. Men, racingen här är möjligtvis på en annan nivå.

Fråga till Blake Baggett: Berätta hur statusen är med din tumme nu efter att kört med den skadad sju deltävlingar. Hur illa är det?

Blake Baggett: Jag har ingen handstyrka i den. På Tisdag ska den opereras och förhoppningsvis bli fixad, och sedan är jag borta i två månader. Den har inga ligament kvar, de slets från benet, så jag har bara försökt mitt bästa för att hålla mig kvar. Så småningom måste jag åka till Europa och köra lite, den här snubben visade oss alla hur man kör idag. Jag kommer definitivt ta fram anteckningsblocket och skriva ned lite tekniker. Han var helt klart bäst idag.

Ingrandisci

Site-Blake-Baggett-2
Bra starter var Blake Baggetts prioritet vid Ironman.

KTM Images/Simon Cudby

Fråga till Blake Baggett: Jag tror inte vi har fått chansen att fråga dig om Red Bud eftersom du inte var på podiet den dagen. Kan du ge oss ditt perspektiv på händelsen som satte stopp för ditt hopp att vinna titeln. Du stannade i fighten, men det ändrade dina chanser.

Blake Baggett: Jag var inte beredd. Det var ett racingmisstag. Jag var i ett spår och kunde inte bromsa så jag körde rakt in i honom och kraschade. Jag satte ned handen på fel ställe och fel tid. Det var inte mitt år iår helt enkelt. Jag gjorde mitt bästa för att hänga med Marvin och Eli och vara där i slutet, vilket gav mig en tredjeplats. Jag är absolut glad över säsongen och hur jag utvecklats. Jag har också blivit bättre i Supercross och det var skönt att få lite vinster i 450MX klassen. Det är alltid målet att få bra starter och slåss i toppen, så jag har haft riktigt kul.

Fråga till Blake Baggett: Hur många gånger har incidenten från Red Bud spelats upp i ditt huvud de senaste månaderna?

Blake Baggett: Det är passerat. Nu handlar det om att inte låta det hända igen, men det är många misstag som vi gör genom våra karriärer. Hade jag kunnat spola tillbaka bandet så skulle jag, men så fungerar det inte. Dom andra vinner på dina misstag och det är vad motorcykelracing handlar om.

Fråga till Jeffrey Herlings: Jeffrey, berätta lite om förväntningarna du hade på dig själv och var du skulle placera dig? Det var väldigt imponerande när du direkt satte snabbaste kvaltiden. Trodde du att du kunde ta hem totalvinsten idag?

Jeffrey Herlings: Det är svårt att säga eftersom allting var nytt för mig. Det var därför jag körde Press Day också, för att få lite extra tid på banan. I MXGP har vi hela Lördagen att värma upp, tidsträning och ett kvalrace. Sedan är det uppvärmning igen på Söndagen följt av två heat. Så när det är dags för första heatet har vi redan spenderat typ två timmar på hojen. Idag hade vi tio minuters träning, följt av femton, så det är helt annorlunda. Allting är väldigt avslappnat hemma. Man åker in på banan medan träningen redan håller på, men här är det som ett race. Det är rätt galet.

Mina förväntningar? Jag vet inte. När vi kom hit trodde jag att Eli skulle vara snabb, Marvin och Blake likaså. Sen har vi sådana som [Justin] Barcia och [Justin] Bogle, så jag visste inte riktigt vad jag hade att förvänta mig. Jag tänkte att allting inom topp fem vore bra nog. Sen satte jag snabbaste tiden i första träningen, sedan i andra, så då tänkte jag att med okej starter så borde vi komma i toppen. I första heatet fick jag en bra start, jag låg på andra plats och tog mig snabbt till första plats under första varvet. Jag hade en riktigt bra fight med Marv’ och sedan lyckades jag även vinna andra heatet.

Det andra heatet var ganska tufft dock. Dom hade vattnat de två första kurvorna en del och jag tappade fästet med framhjulet. Jag hade lite tur när Marvin gjorde sitt misstag, han gav vinsten till mig. Men det är racing – jag kraschade, och det gjorde även han.

Ingrandisci

Site-Jeffrey-Herlings-2-1
Jeffrey Herlings återvänder nu till Baker's Factory i Florida.

KTM Images/Simon Cudby

Fråga till Jeffrey Herlings: Jag försöker minnas om du och Marvin var teamkamrater under er tid tillsamman i MXGP. Om ni var det, var det kul att återse och tävla med ett bekant ansikte?

Jeffrey Herlings: Ja, det var faktiskt riktigt kul. Vi var på samma flight hit och pratade gamla minnen från 2010. Det är ganska coolt att vi fortfarande kan prata om det, eftersom han vet hur det är där hemma. Vi hade en hel del att prata om. Marvin är en grym idrottsman och ambassadör för sporten så det var kul att fightas med honom och dom andra här. Jag har respekt för alla. Det var ett nöje att komma hit och att åka hem med ett 1-1 resultat är rätt grymt.

Fråga till Marvin Musquin: Det verkar som du har “hängt ut” mer de senaste veckorna och verkligen satsat hårt. Idag verkade det som om det var en stressad åkning för dig och du tog många risker. Kände du lite panik?

Marvin Musquin: Nej, jag körde bara så hårt jag kunde. De senaste deltävlingarna har jag inte haft något att förlora, och idag var likadant. Allt jag behövde göra var att vinna så mycket som möjligt för att kunna ta titeln. Men, för att vinna hade Eli Tomac behövt ha en riktigt riktigt otursam dag. Jag ville bara göra mitt bästa, försöka vinna racet och ta andraplatsen i mästerskapet samt vinna sista racet för året. Det kändes riktigt bra i första heatet när jag och Jeffrey hade vår långa fight.

Jag kände mig bekväm och kunde sätta riktigt bra varvtider och ta ikapp på Jeffrey, det var ganska coolt, men han var riktigt svårslagen. I andra heatet gjorde jag ett misstag med två varv kvar men förutom det så kändes dagen bra. Jag kände aldrig att jag körde utanför min bekvämlighet.

Ingrandisci

Site-Marvin-Musquin-2
En skada mitt i säsongen haltade Marvin’s chanser för titeln.

KTM Images/Simon Cudby

Fråga till Jeffrey Herlings: När du kraschade vid andra heatets start, vad för tankar rusade genom ditt huvud då? Tänkte du att du hade chansen att ta totalsegern eller var det bara att köra så hårt du kunde?

Jeffrey Herlings: Det var mer att bara ta ett andetag och sedan ösa. Första varven kunde jag inte hoppa alla hopp. Jag vill inte verka nedlåtande men mellan 25e och 40e plats var det inte många som klarade av hoppen. Jag ville inte landa på någons huvud så jag tappade en hel del tid där. När jag kom till runt 20e plats så var jag, jag vet inte, kanske 15 eller 20 sekunder efter och behövde fortfarande köra om alla dom. Som jag sa tidigare dock så är banorna här så bra, och har så många olika spårval. Man kan köra om överallt! Det gillar jag verkligen med Amerika, den här banan och säkert alla andra banor här. Spårval och välorganiserade.

Fråga till Marvin Musquin: Du kommer träna hos Baker nästa vecka, eller hur? Kommer du vara där eller är Marvin själv? Vad är dina planer, med tanke på att han är här. Är du färdig för säsongen?

Marvin Musquin: Jag har varit där sedan November, så jag kommer inte vara där. Det är dags för lite semester. Som det ser ut nu är September den enda chansen vi har att ta en paus.

Ingrandisci

Site-Jeffrey-Herlings-3-1
Jeffrey Herlings' nuvarande kontrakt med KTM utgår år 2020.

KTM Images/Simon Cudby

Fråga till Jeffrey Herlings: Lärde du dig något från Bakers Factory-programmet, efter den dagen du var där, eller finns det mer att lära sig nästa vecka?

Jeffrey Herlings: Det är ett rätt känt ställe för oss i Europa och alla pratar om honom eftersom han har hjälpt många stora förare vinna många mästerskap. Jag vill bara lära mig vad dom gör och hur dom tränar. När jag kommer hit ser jag att dom tränar annorlunda. Vi kan inte tävla på samma sätt som dom tävlar här eftersom banorna inte tillåter det. Dom har varken tillräckligt med grepp eller tillräckligt med spårval, så man kan inte bara hålla gasen och köra. Vädret är också hemskt under vintern, iskallt och regn. Hans program är perfekt för USA men jag tror inte det skulle fungera i Europa. Situationen är helt enkelt för annorlunda. Vi flyger till tävlingarna på Torsdagar eller Fredagar, tävlar både lördag och söndag, och flyger hem på Måndagar. Här är det alltid bra väder, oavsett om du är i Kalifornien eller Florida. Så, som sagt är det två olika världar.

Fråga till Jeffrey Herlings: Du nämnde tidigare att du gillar hur tävlingarna är organiserade och utförda här, vad är den största skillnaden med att tävla i Amerika jämte Europa?

Jeffrey Herlings: Jag vet inte faktiskt, det är bra så annorlunda. Dom som har varit i Europa kan relatera. Två olika världar. Det är många positiva saker men också många negativa. Dom gör vissa saker mycket bättre här, och vissa saker mycket bättre hemma. Det är att ge och att ta. USA är ett enormt land, och många av banorna är också enorma när våra banor hemma är små. I Europa är det omöjligt att få banorna som den vi var på idag.

Text: Press Conference | Huvudbild: KTM Images/Simon Cudby

MX Vice Editor || 25