NOTICIAS

Viewpoint: Antonio Cairoli

Cairoli bjöd tillsammans med Herlings upp till show under helgens race på Lommel. Vi tog Cairoli åt sidan för att se vad han hade att säga om den intensiva kampen.

MX Vice: Snyggt kört, du höll din normala fart i sanden och denna gång räckte det inte eftersom att du inte vann, hur känns det?

Antonio Cairoli: Om jag hade velat vinna hade jag gjort det, då hade jag bara hållit ut och pressat mig själv till målgången. Jag insåg ganska så snabbt att Herlings inte tänkte slå av på gasen och jag ville helt enkelt inte ta risken. Han ville vinna till 110%, själv så ville jag säkra upp och köra riskfritt. Han kom väldigt nära och vi passerade varandra fler gånger, är man inte fokuserad i dessa tillfällen så är det lätt hänt att man begår misstag på den här typen av banor. Jag valde att vika av efter 25 min då jag kände att jag så pass trött att jag riskerade att göra ett dumt misstag. Jag siktar på att vinna hela serien och inte bara enskilda lopp, därför slog jag av på farten.

Om jag inte hade haft de poängövertag jag faktiskt har så hade jag nog tänkt annorlunda men nu vill jag verkligen inte riskera att skada mig. Sen är det också så att Herlings är mer eller mindre född i sanden så man måste verkligen vara villig att ta risker om man ska köra ifrån honom på hans underlag. Jag är bättre på hårdare underlag och jag ser fram emot deltävlingen i Schweiz som går av stapeln här näst.

Enlarge

Site-Antonio-Cairoli-1
Fansen var minst lika fokuserade som Herlings och Cairoli.

KTM/Ray Archer

Så du menar att om poängen hade sett annorlunda ut och att du inte haft de övertag du faktiskt har så hade du kunnat köra ifrån honom och vinna om du bara velat?

Nja, jag vet faktiskt inte. Kanske inte vinna men jag hade garanterat klarat av att hänga på  i tempot till målgång. Nu gav jag mer eller mindre upp jakten då jag inte ansåg det vara värt risken, jämför varvtiderna och kolla själv så ser du vad jag menar.  Som jag sa innan så är han en av de snabbaste personerna i världen på sand och det krävs att man tar risker för att putta honom av tronen.

Det var en sak som du gjorde som verkligen stack ut och det var när du mer eller mindre riskerade allt och körde om honom och dessutom kom av banan lite. Var det han som orsakade den omkörningen genom provokativ körning eller var det du som bara ville om till varje pris?

Jag hade bra flyt i körning för stunden och jag kände att jag ville få honom att inse att det faktiskt fanns motstånd på denna bana. Sen ville jag även se om han skulle ta rygg på mig och säkra eller om han ville visa upp sig och köra om igen. Vi känner varandra så pass bra så vi vill inte utsätta varandra för onödiga risker heller. Publiken gillade det och vi gillade det, vad mer kan man begära? Det är många som vill åt titeln och för mig handlar det mer om att säkra den mer än att vinna med ett stort poängövertag.

Du säger att du inte vill ta risker ändå så hoppade du “quaden” mer eller mindre varje varv, är inte det att ta onödiga risker?

Det var enklare att ta alla fyra än att trippla och sedan rulla över den sista. Det var väldigt djupa spår direkt efter trippeln eftersom att de flesta tripplade, så jag skulle säga att jag riskerade mindre genom att hoppa längre.

Enlarge

Site-Antonio-Cairoli-2
Cairoli ger inte bort något gratis.

KTM/Ray Archer

Trots att du hoppade “quaden” så tog Herlings in på dig under första sektionen varv på varv, vet du vad du gjorde sämre än honom eller vad hände under den sektionen varv på varv?

Redan i första heatet var han snabbare än mig i första sektorn, vet inte vad jag gjorde sämre men jag vet att han gjorde något betydligt bättre än mig. Som sagt, han är mer eller mindre född i sanden så han vet vad han håller på med.

Kommer du att kolla på videomontage nu efteråt för att kunna förbättre dig till nästa gång?

Jag bryr mig inte så mycket om så pass små saker.

Slutligen, vad tyckte du om banan? Skilde den sig från tidigare gånger du kört den?

De hade gjort ett enastående arbete med banan, den var verkligen super! Banan har sett likadan ut så länge nu och det var skönt att de hade ändrat layouten för den gamla var verkligen skittråkig.

Text: Lewis Phillips | Huvudbild: KTM/Ray Archer

MX Vice Editor || 25