NOTICIAS

Uppladdning: MXGP Portugal

Seriens återkomst till Portugal har genererat en enorm mängd hype, eftersom Agueda tveklöst är en av dom mest spektakulära banorna som FIM Motocross VM besöker. Det verkar så på TV, åtminstone. Just därför var dom av oss som inte varit här tidigare extremt peppade när vi satte ned tassarna i den röda leran.

Det är definitivt annorlunda på plats än man föreställer sig dock, eftersom allting blir så mycket mer kompakt och elevationen märks inte lika tydligt som bilder intygar. Vanligtvis så ser banor mer “platta” ut på TV, men otroligt och konstigt nog så är det precis tvärtom här. Det är tillochmed svårt att känna igen vissa aspekter av Aguedas bana, eftersom en handfull ändringar har skett de senaste tre åren.

De mest notervärda ändringarna är att uppförstrappan som förr kom direkt ut ur första svängen är helt borta. Det är naturligtvis logiskt eftersom det var ett relativt riskabelt hopp att ha så nära starten, men det var också kanske den mest ikoniska delen av banan. Vad mer har hänt med  Agueda? Minns du Ken Roczen’s Step Up som han kraschade på 2010? Detta hopp finns heller inte kvar och har ersatts av en serie svängar.

Mycket har hänt sedan Lombardias Grand Prix. Jeremy Van Horebeek har beslutat att kliva tillbaka in i hetluften denna helgen, trots att han bröt sitt pekfinger för mindre än tre veckor sedan. Hans förberedelser har varit långt ifrån ideala naturligtvis, men han vill helt enkelt få ett race under bältet för att hjälpa honom komma tillbaka till 100% snabbare. Samma kan sägas för Kevin Strijbos, som vi inte sett på banan sedan Euorpas MXGP i April! Hans comeback till racingen kommer med största sannolikhet bli en turbulent sådan för Suzuki World MXGP föraren.

På tal om Suzuki, Hunter Lawrence var hoppfull att han skulle vara tillbaka på hojen till helgen. Vidare undersökningar tidigare i veckan bekräftade dock att den karismatiske Australienaren behöver vila ett par extra veckor. Skadan – Två komprimerade kotor och en med fraktur – kunde inte hänt vid ett sämre tillfälle. ‘96’ dominerade alla konversationer och var tveklöst på väg mot en vinst. Tjeckiens Grand Prix bör vara nästa gång vi se honom tävla.

Enlarge

Site-Arnaud-Tonus
Arnaud Tonus har signerat en två-års deal med Wilvo Yamaha MXGP-teamet.

Sean Ogden

“Silly season” tickar vidare bortom racingen. Arnaud Tonus har signerat med Wilvo Yamaha MXGP teamet för en vecla sedan, så han har nu beslutat att stanna i FIM Motocross VM de nästkommande två säsongerna och han kommer vara ombord en blå MC under den perioden. Det är inte läge att vänta sig några mirakulösa press releaser de kommande veckorna, eftersom de flesta toppförarna väntas stanna i deras nuvarande team. Clement Desalle och Jeremy Van Horebeek är nästföljande förare som väntas förlänga sina nuvarande kontrakt.

De andra platserna hos Red Bull KTM och och Monster Energy KRT är möjligtvis de mest intressanta att hålla ett öga på, eftersom Glenn Coldenhoff och Jordi Tixier båda presterar långt under förväntad nivå. Det är inte nödvändigtvis solklart att dom kommer bli ivägforslade till andra stall, dock. Men, dessa platser kan potentiellt sett komma att öppnas upp vilket skulle innebära ännu mer ändringar i GP depån. Det verkar som att Kevin Strijbos de facto är färdig hos Suzuki World MXGP och således letandes efter ett nytt hem att landa i.

Text: Lewis Phillips | Huvudbild: Sean Ogden

MX Vice Editor || 25