NOTICIAS

Under Luppen: MXGP Kalendern

Varje gång ett nytt schema släpps vet man att det kommer en hel del klagomål, eftersom det är extremt svårt att göra alla nöjda. Youthstream har gjort ett riktigt briljant jobb med den preliminära kalendern inför nästa år dock, och har kanske lyckats med det omöjliga!

Var börjar vi med en kalender som innehåller nitton deltävlingar, sexton länder och fem kontinenter? Säsongens start är möjligen den största ändringen efter Qatars GP har försvunnit, tråkigt nog. Denna tävling fick ofta blandade åsikter men det var ett unikt läge och det fanns en viss mystik runt detta GP, vilket var perfekt för starten av en ny säsong. De positiva övervägde det negativa enligt mig, så det var definitivt tråkigt att se det försvinna. Den avslappnade atmosfären, mycket tack vare en liten publik, var välkomnat av både förare och team vilket i sin tur ledde till några av våra bästa efter-race intervjuer.

Patagonia-Argentinas Grand Prix är utan tvekan en värdig ersättare, dock. Atmosfären kommer vara extremt annorlunda, med 29.500 fans vid det skogstäta området tidigare i år. Det betyder att det kommer vara långt ifrån Qatars avslappnade stämning, men detta är vad många vill ha från årets första race. Faktum är att ett så hypat event förtjänar denna atmosfär. Det finns ingen anledning att tro att 2018 års första FIM Motocross VM-deltävling kommer vara något annat än spektakulär.

Enlarge

Site-Tim-Gajser
Tim Gajser förväntas komma tillbaka till MXGP serien 2018.

Honda Racing Corporation

Andra deltävlingen kommer hållas i Europa för första gången sedan 2012. 25e mars är datumet för Spaniens GP och tro det eller ej, så tidigt har inte en euoropeisk deltävling hållts de senaste 14 åren! Seriestarten hölls en gång i Belgien den 27e Mars, så officiellt blir detta den tidigaste. Kommer vädret i Spanien vara ett bekymmer? Möjligtvis, men som vi alla vet så går det aldrig att förlita sig på väder. Vi fick tillochmed en liten skur i Qatar i år.

På tal om den spanska deltävlingen, Talavera de la Reina har alltid varit en av mina favoritbanor. “Röda Sanden” bör vara en facilitet som är kapabel att hantera kraven som kommer i samband med att vara första euoropeiska racet. Underlaget är relativt sandigt också, vilket innebär att det bör klara av en viss mängd regn utan någon större inverkan. Im du tar en promenad genom depån på ett GP och frågar förare och team om “Röda Sanden” så kommer du inte höra ett enda negativt ord om den.

GP kontingenten kommer besöka oändligt med historiska banor efter detta, så det är inga stora överraskningar i schemat förrän juli månad. Indonesiens GP kommer tillbaka, säkerligen en glad nyhet för de 56.000 åskådarna som fyllde området tidigare i år. 2018 blir en annan bana dock, Palembang skall vara mycket enklare logistiskt sett för MXGP cirkusen att ta sig till, då Pangkal Pinang befinner sig på en liten ö som innebar en extra flygresa inrikes för att ta sig fram. Ön var inte direkt överfylld med bekvämligheter heller så den nya banan kommer bli mycket trevligare att besöka.

Enlarge

Site-Jorge-Prado
Jorge Prado hävdar att 2018 kan bli hans sista säsong i Europa.

KTM/Ray Archer

Efterföljande evenemang faller in på sina normala datum, men att Leon-Mexikos GP inträffar veckan efter Amerikanska deltävlingen är en lättnad för många. Återigen en logistisk lättnad för teamen. 2018 års FIM Motocross VM kommer sedan avslutas vid en ny bana i kalendern den sista veckan i september, Imola. Detta evenemang har varit en het debatt, men ritningen för denna nya bana och dess område är redan satt i sten vilket indikerar att arrangörerna vägrar låta detta race bli annat än en succeé. Detta borde även de mest nostalgiska fansen kunna acceptera.

Ryktena spreds som en löpeld genom depån inför schemats release. Det sades att det var klart och signerat att serien skulle besöka både Kuwait och Malaysia, så faktumet att inga enorma nyheter finns med i kalendern har säkerligen lugnat nerverna hos många teamchefer. Detta är dock som sagt en preliminär kalender än så länge så ändringar kan komma att ske. Det öppnar dock för potentiellt den bästa starten av säsongen MXGP någonsin haft, dock.

Text: Lewis Phillips | Huvudbild: Suzuki Racing

MX Vice Editor || 25