NOTICIAS

Rapport från Matthes: Ken Roczen

Femte deltävlingen i Lucas Oil Pro Motocross-serien går av stapeln i helgen i Muddy Creek, Tennessee (USA), och det ser ut som att teamen kommer behöva tampas med vädret i helgen. Det var länge sedan vi hade ett riktigt “mud race” där det regnade hela dagen. I Indiana för några år sedan var det inte direkt optimala förhållanden men regnet gav sig efter ett tag. Vi får se vad som händer men om regnet och leran tittar fram kan det vända serien uppochned.

Oavsett väder, dock, så bör Rockstar Husqvarna’s Zach Osborne ta sig härifrån med segern. Han har loggat enormt många varv på Muddy Creek genom åren. Trots att han inte vunnit här tidigare så är han en ny man i år och jag tror att han kommer ta hem detta.

I 450 klassen är det Tomac mot Baggett denna helg… hoppas jag! Dom har ännu inte träffat varandra ordentligt på banan för en riktig fight. Jag hoppas verkligen vi får se detta denna helg; det bådar för grym racing. Bägge förarna kommer individuellt vilja sätta sin prägel på serien och bevisa att de är den bäste föraren.  

Enlarge

Site-Ken-Roczen
Ken Roczen skulle tveklöst vara en stor spelare i outdoors säsongen.

Honda Racing Corporation

Vi fick lite nyheter från Ken Roczen denna vecka när han postade en kort video på sina sociala medier ombord en Honda CRF450 (Christian Craigs hoj). Roczen gjorde tillochmed en wheelie. Det är lätt att ibland glömma bort den tyske stjärnan eftersom hans skada inträffade för så länge sen under Supercross-säsongen, men det är en intressant tanke att fundera var han kommer placera sig när han är tillbaka. Men exakt när kommer hans comeback ske?

Ken har genomgått mer än 10 operationer på sin arm/armbåge/handled sedan kraschen, och via hans inlägg på social media kan man tydligt se att han förlorat nästan all muskelatur i armen. Med endast 6 månader kvar till starten av 2018 års Monster Energy Supercross serie, och att Roczen garanterat behöver minst två månader på hojen innan så är det bara strax över tre månader kvar tills Roczen behöver vara i full gång med träning för Supercross.  

Är detta ens möjligt? Kan han göra det?

Jag är absolut ingen doktor men jag har frågat runt hos Honda HRC teamet, Kennys vänner och även riktiga doktorer utan “inside information” om skadan (doktorerna har sett det Roczen själv har visat via social media, vilket är en hel del som alla vi som följer honom vet).

Detta är ingen revolutionerande nyhet direkt, men, kort sagt så verkar ingen veta eller kunna svara på frågan. Det finns många teorier om huruvida Roczen kommer kunna vara redo för Supercrossen men en gemensam nämnare är att han kommer komma tillbaka – någon gång.

Om han fortsätter vara den samma, dominanta föraren, han varit tidigare återstår att se men att han kommer tävla igen? Ja. Alla verkar överens om att detta är ett faktum.  

Enlarge

Site-Ken-Roczen-2
Ken Roczen fortsätter att skapa rubriker dagligen.

Honda Racing Corporation

Efter en konversation med Chad Reed, som delar samma agentur som Roczen (WMG), Reed tror att Roczen kommer vara redo för Anaheim 1 2018. En källa från Honda sa att dom väntar hans comeback till 2018 års Lucas Oil Pro Motocross, möjligen tidiagare. En av doktorerna jag pratade med sa att det bör ta ungefär ett år till och – med trippelskadan av både armbåge, handled och arm – så kommer han inte kunna återfå 100% av sin styrka i den armen.

Doktorn förklarade att man har tre leder i armen som används för att kontrollera en motorcykel, och om en av dessa är svag kan dom andra två kompensera för detta. Men med alla tre leder skadade kombinerat med risken för posttraumatisk artros, och således trodde denna doktor att skadan innebär en stor ändring av Roczens karriär.

Denna doktor var specialiserad i just leder, men har som sagt inte träffat eller undersökt Roczen personligen eller pratat med doktorn som utförde operationerna på Kenny (Roczen blev opererad av samma läkare som arbetar med USA’s Olympiska team). Så det är en utomstående observation, men mer trovärdig än exempelvis mig själv, eller hur?

Ett positivt faktum för Roczen är att han är ung, och man blir inte den kanske bäste föraren i världen utan extremt hårt arbete och driv. Om någon kan klara av att komma tillbaka från denna skada så är det just Roczen. Pengar är inget problem. Han har tillgång till dom bästa doktorerna och han kommer antagligen jobba hårdare med denna comeback än något annat han någonsin gjort. Så – det ser ut som att det antingen kommer bli den starkaste comebacken i sportens historia eller den största “Tänk om…” frågan vi någonsin haft.

Text: Steve Matthes | Huvudbild: Honda Racing Corporation

MX Vice Editor || 25