NOTICIAS

Matthes Rapporterar: Martin Davalos

Lucas Oil Pro Motocross Mästerskapet är tillbaka denna helg vid Unadilla efter en veckas välförtjänt vila för förare och team inför seriens sista deltävlingar. Tre helger av racing återstår, sedan följer USA’s MXGP och efter det – DingDingDing – Off Season! Jag skrev en artikel förra veckan här på MX Vice angående “Silly Season” och insåg att jag glömde ett namn när det gäller platser hos team nästa år. Eller gjorde jag?

Efter 11 år ombord en 250F, har Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing’s Martin Davalos kört bättre på en 450F i årets outdoorsmästerskap. Veteranen plockade hem en pallplacering vid Washougal, och har varit topp fem i flera heat. Davalos har blivit bättre under säsongens gång och när är sist vi hörde detta om honom? Värt att nämna är att 450MX-klassen har saknat en del talanger, exempelvis Cooper Webb och Jason Anderson har båda missat en del race, men – man måste ställa upp för att kunna vinna, eller hur?

Enlarge

Site-Martin-Davalos-2
Martin Davalos var inte tippad för podieplaceringar i 450-klassen.

Husqvarna/Simon Cudby

Davalos är just nu på en niondeplats totalt i 450MX tabellen, och i nio tidigare försök i serien på 250F hade han en niondeplats och förutom det var han aldrig inom top tio. Under alla dom åren lyckades han endast med en pallplats i 250MX och många av de åren var han dessutom ombord fabrikshojar. Enkelt sagt så har han aldrig haft samma styrka utomhus som han haft inomhus, tills nu på den större hojen.

Om du läser eller lyssnar på mitt material så vet du att jag varit hård mot Marty och hans misslyckanden i 250SX-klassen. Det har helt enkelt inte fungerat för honom gång på gång på gång. Ett år hade han en legitim chans, när topp tre i klassen var skadade, men då föll plötsligt även Davalos offer för skada på grund av ett problem med hojen under träning, något som med stor sannolikhet stal mästerskapet från honom.

En sak jag aldrig gjort dock är att ha varit emot att erkänna att Davalos är en otroligt talangfull förare. Han har seriösa skills, och jag har ofta undrat (högt, som jag ofta gör), om hans tid i 250 helt enkelt har kommit och passerat och huruvida det är dags att kliva upp en klass. Kanske han helt enkelt inte passar på en 250F? Han är märkbart “orolig” över konsekvenserna att bara gasa på som en galning och han är för gammal för att ha den aggressionen som hans motståndare i klassen har. Placera ett par koner på ett fält och ta tid på alla i 250F klassen separat så kommer Davalos antagligen hamna på topp. Men, ställ dessa 40 förare, med hjärnorna avstängda, bakom grinden tillsammans så är det en helt annan situation och antagligen inte en som passar Marty.

“Men Steve, varför skulle han tacka nej till pengarna han tjänar i 250-klassen?” hör jag hela tiden, och – det är sant, det skulle vara ett otroligt svårt val att göra. Min poäng är dock att potentialen att tjäna mycket mer i 450 är uppenbar, och han har talangen att göra det. Ta en lägre lön för att komma igång i klassen som du borde varit i för länge sedan, och lyft din karriär som varit – enligt mig – stillastående allt för länge.

Enlarge

Site-Martin-Davalos
En flytt upp till 450F är målet för Martin Davalos inför 2018.

Husqvarna/Simon Cudby

De senaste åren har Davalos arbetat med ex-proffset Tim Ferry (som ni alla vet är en nära vän till mig efter att jag arbetat som hans mekaniker i 4 år, eller hur?) och Ferry berättar att han är mer än nöjd med Davalos arbetsmoral och och träning. Förra året var andra gången Davalos slutförde varje MX race i sin karriär, och anledningen till detta enligt mig är hans arbete ihop med Ferry.

Tidigt i årets Outdoors-säsong kände dom båda att Davalos styrka inte fanns där tillräckligt för att hantera den större hojen sent in i racen, så dom arbetade hårt med hans skuldror för att motverka detta. Resultatet av deras arbete har visat sig de senaste 6 racen. Under 2017, sent i heaten, är det Martin Davalos som håller tempot och plockar positioner. Tro mig – detta har aldrig hänt förut. Han är en ny man.

Blickar man framåt mot 2018 så kan det vara så att många av oss (läs: jag) får våra önskningar uppfyllda då Husqvarna meddelat att Davalos inte är kvar under deras team nästa år, och både Pro Circuit och Geico teamen är fullsatta, likväl TLD KTM och Star Yamaha. Det enda 250F teamet jag kan se framför mig ha en plats åt honom är JGR Suzuki, som har en hoj som behöver en del jobb och kanske inte passar Davalos. Så förutom JGR finns inget logiskt team för Davalos att tävla med på en 250F nästa år.

Efter att ha pratat med både Davalos och Ferry så kommer dom ta ett businessbeslut, och således en garanterad plats i ett 250F-team istället för min plan att satsa på sig själv och se om han kan låsa upp sin potential i 450-klassen. Jag skulle inte ha rekommenderat Davalos att kliva upp för några år sedan, men efter vad jag sett denna sommar och av det jag hört från Ferry så tror jag att det är rätt väg för honom att gå, och hans resultat från Outdoors kommer backa upp denna teori.

När jag frågade Davalos om att flytta upp till 450 och om hans resultat hittills har gjort honom förtjänt av en heltidstjänst på den större hojen svarade han, “Hoppas det. Hoppas att någon där ute lyssnar på dig. Jag har velat kliva upp länge nu. Men, i slutändan så behöver jag ett jobb. Jag får helt enkelt vänta och se vad som händer – ta den bästa dealen som dyker upp. För mig handlar det enbart om min karriär och business, inget annat. Jag skulle älska att köra 450 heltid, detta har jag drömt om länge.”

Precis som jag skrev förra veckan så är det många bra förare som letar efter en plats hos ett 450 Team nästa år, så detta kan komma att tvinga Davalos att stanna på 250 ännu en gång. Men, denna sommar har öppnat ögonen hos många, inklusive Davalos själv, tror jag.

Text: Steve Matthes | Huvudbild: Husqvarna/Simon Cudby

MX Vice Editor || 25