Latest News

Under Luppen: Ersättaren

Team HRC har haft en lyckad start till årets FIM Motocross världsmästerskap, men har fått riktigt tuffa bakslag senaste månaden. Dom kommer tillbaka i full styrka i båda klasserna för första gången på över en månad under MXGP i Lombardia.

Anthony Rodriguez kommer kliva in och hjälpa HRC med detta. Han har blivit draftad som ersättare för Chihiro Notsuka. Notsuka ådrog sig skador under tredje deltävlingen som tvingade honom kliva ur resten av årets mästerskap och är i skrivande stund hemma och rehabiliterar. Lars Van Berkel fick under en kort tid agera ersättare men kunde inte producera noterbart starka resultat för teamet. Rodriguez väntas att åstadkomma mycket mer, dock: han har visat sin potential här och där med stundtals briljant körning i USA senaste tiden.

Det är alltid extremt svårt att förutse hur en ersättare kommer prestera, speciellt när denne har väldigt begränsat med erfarenhet i Europa. Jimmy Decotis exempelvis visade oss hur svårt det kan vara att hoppa in i denna serie utan erfarenhet. Hans period hos Monster Energy KRT MX2 under 2013 gav inte alls väntade resultat, trots att han är kapabel till topplaceringar både inomhus och utomhus.

Decotis var bekvämt inom topp 10 i 250SX East Coast mästerskapet i USA när han beslutade sig att ta chansen att köra FIM Motocross världsmästerskapet. Efter sitt debutrace vid MXGP Trentino, fjärde deltävlingen det året, så fortsatte säsongen med resultat långt under hans standard och väldigt få poäng i de 12 följande heaten. En 15:e plats på Brasiliens GP var högpunkten av hans besök i MXGP.

Vergrößern

Site-Michael-Leib
Michael Leib är levande bevis på att en kort period hos ett team kan fungera.

Yamaha Racing

Resultaten som Jimmy Decotis fick ihop skapade en hel del tisseltassel i depån. Han var väntad att prestera otroligt mycket bättre än han gjorde. Det är långt ifrån alla fill-in projekt som slutar så negativt dock. Michael Leib är levande bevis på detta. Steve Dixon bjöd in Leib för att köra en handfull av deltävlingar för fem år sedan och han tystade kritikerna med en tredjeplats totalt under Italiens GP, vilket drog allas blickar mot honom.

En otroligt viktig sak att tänka på dock: Michael Leib hade tidigare erfarenhet från FIM Motocross VM på en Monster Energy Yamaha. Tiden och erfarenheten han samlade på sig under den perioden gjorde honom tveklöst mer bekväm, och detta är något som Anthony Rodriguez inte kommer ha när han sadlar upp på en komplett fabrikshoj för första gången denna helg. Han har en brant inlärningskurva framför sig. Det positiva för Rodriguez dock är att majoriteten av hans motståndare i MX2 har inte tävlat tidigare på varken Ottobiano eller Agueda.

Text: Lewis Phillips | Huvudbild: Suzuki-Racing.com

MX Vice Editor || 25