Latest News

Catch Up: Ken Roczen

Team Honda HRC var glada över att ha Kenny Roczen tillbaka i depån förra helgen vid Budds Creek National, trots att han inte deltog i själva racet. Hans otäcka krasch vid Anaheim 2 och de enorma skadorna han ådrog sin arm har tvingat Roczen till en lång rehabilitering och en brant uppförsbacke på vägen tillbaka. Men, på sistone verkar det som saker och ting börjar gå åt rätt håll.

Honda HRC: Det har gått lång tid sedan fansen sist fick se dig tävla. Hur är det med dig?

Ken Roczen: Stort sätt så är allt riktigt bra. Min läkningsprocess har blivit mycket kortare än vad vi trodde i början. Det enda som inte är helt färdigt ännu är radiusbenet. Det går bra men jag är inte 100% ännu. Min handled är helt läkt men fortfarande lite stel och smärtsam, så vi arbetar fortfarande med den. Jag har fått lite metall uttaget, för någon vecka sedan, och stygnen från den operationen läker nu. Men jag kände att detta var nödvändigt för att kunna köra smärtfritt i framtiden. Så förutom detta så är allt bra och enligt planen.

Du har gjort enorma framsteg sedan Hangtown. Hur har rehabiliteringsprocessen varit de senaste månaderna?

Ja, allt har blivit en hel del bättre sedan början av sommaren. Jag tog in en toppsjukgymnast som flyttade till min hemstad i Florida. Först bodde han hemma hos mig men vi skaffade en lägenhet åt honom efter ett tag eftersom han skulle jobba med mig dagligen över en 6-månaders period. Vi kör fysisk terapi två gånger nästan varje dag och emellan dessa pass tränar jag en hel del själv. Nästa steg är att börja använda mina specialtillverkade stöd för handleden och armbågen som gör att jag kan utöka rörelsefriheten steg för steg. Dom bör hjälpa en hel del.

Enlarge

Site-Ken-Roczen-2

Honda Racing Corporation

Berätta hur det kändes när doktorn tillät dig att köra hoj den där dagen, hur var det?

Det kom lite från ingenstans men doktorn sa att jag kunde börja köra lite lugnt och lätt. Vi var så peppade; Jag ringde direkt ett gäng samtal för att berätta för alla. Jag ringde Dan [Betley, Team Honda HRC’s manager],  min mekaniker Oscar [Wirdeman] och Beeker [Chris Onstott från FOX] för att samla ihop allting och få en hoj redo. Första gången jag satte mig på hojen var lite udda. Det kändes som om jag aldrig varit borta, samtidigt som jag inte suttit på den på så länge. Efter ett par dagar började allt kännas normalt dock vilket var skönt.

Veckorna efter du visade att du kört, hur mycket tid spenderade du på hojen då? Och hur kändes allt?

Det blev så att jag körde 3 gånger per vecka och allt kom tillbaka riktigt bra. Min handled var fortfarande öm och störde mig lite, så jag delade upp åkningen i fyra 15-minuters pass per dag. Det gick riktigt bra, speciellt eftersom det gått så lång tid. Vår kurvbana är riktigt uppkörd och oslätad så det hade lite effekt också. Jag kunde antagligen köra ett 30+2 på en normal bana, även om den var uppkörd, men det är en annan typ av “rough” på kurvbanan. Jag har ännu mer rörelse i min armbåge nu än jag hade då, så det bör vara mycket bättre nästa gång.

Enlarge

Site-Ken-Roczen-1

Honda Racing Corporation

Det verkar som att sedan dag 1 efter din krasch har du varit i ett riktigt starkt och positivt mentalt stadie. Har denna attityd hjälpt dig överkomma denna skada som hade kunnat varit slutet av karriären?

Jag känner att jag alltid varit bland de starkaste mentalt. Antagligen fick jag detta från min far [skrattar]. Jag vet inte dock, jag var född så här. Lyckligtvis har jag fortfarande armen kvar och förutom det så låter jag inte skador påverka mig och ingenting har ändrats sedan innan kraschen. Om jag fysiskt kunde stå bakom grinden idag skulle jag göra det. Jag vet att jag kommer vinna igen och detta är vad jag kämpar för. Så snart jag är tillbaka 100% kommer jag börja förbereda för racingen och för att vinna direkt.

Vad ligger i dina planer nästkommande veckor?

Jag tar ut stygnen på Onsdag från förra operationen, vilket gör att vi kommer kunna jobba mer på ärrbildningen och rörlighet i lederna. Detta kommer ge mycket mer rörelsefrihet. Sedan är det mina stöd för armbågen och handleden som kommer hjälpa en hel del. Vi stärker allting varje dag. Förutom detta så åker jag till Utah på Fredag och spenderar 12 dagar där. Jag kommer ha en Trial-hoj och en CRF450R där, så jag kommer köra denna vecka i Florida och definitivt där uppe, även om det bara blir i enduroslingor.

Text: Press Release | Huvudbild: Honda Racing Corporation

MX Vice Editor || 25